חובת הגילוי בעסקת מקרקעין גוברת גם אם הקונה התרשל בבדיקה
מאמר נרשם ע"י עו"ד אבירם כהן – עו"ד מקרקעין בחיפה, עו"ד נדל"ן בחיפה
הפרת חובת תום הלב הקבועה בסעיף 12(א) לחוק החוזים (חלק כללי), מתייחסת לשלב הטרום חוזי. אולם משעברו הצדדים לכריתת החוזה, מבלי שההפרה תוקנה, יש בה להפוך גם כדי הטעיה הקבועה בסעיף 15 לחוק, לפיו:
"מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעיה" – לרבות אי–גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן."
"המוכר לא קיים את חיוביו, אם מסר –
…
(2) נכס שונה או נכס מסוג או תיאור שונה מן המוסכם;
(3) נכס שאין בו האיכות או התכונות הדרושות לשימושו הרגיל או המסחרי או למטרה מיוחדת המשתמעת מן ההסכם;
(4) נכס שמבחינת סוגו, תיאורו, איכותו או תכונותיו אינו מתאים לדגם או לדוגמה שהוצגו לקונה…;
(5) נכס שאינו מתאים מבחינה אחרת למה שהוסכם בין הצדדים"
"'חוק המכר שולל לחלטין את ההשקפה של 'יזהר הקונה', ומתיר לקונה להסתמך באופן בלעדי על תיאור הממכר בפי המוכר, ועל החיובים המוסכמים בחוזה. הדין לא יהיה שונה, לפי חוק המכר, גם אם הייתה לקונה הזדמנות סבירה לבדוק את הממכר והוא לא ניצל אותה, או שניצל אותה אך עקב רשלנותו לא גילה את הפגם בממכר'"
"בעימות שבין מוכר–מפר שידע (או היה עליו לדעת) בעת גמירת החוזה את דבר קיומן של עובדות מסוימות, אותן לא גילה לקונה – לבין רשלנות הקונה שלא בדק ולא גילה אותן עובדות (ואפילו הצהיר שעשה כן) – יד הקונה על העליונה. הוא זכאי לפיכך למלוא התרופות המוקנות בדין לנפגע עקב הפרה בשל אי התאמה, ובכללן: ביטול החוזה, בצירוף השבה ופיצויים מוסכמים. במקרה שכזה – אין לייחס אשם תורם לחובת הקונה".
טל' – 04-8643926
פקס – 04-8645801
נייד – 052-8772822
א' – ה' – 8:00-17:00
ו' – סגור
שבת – סגור
שד' פלי"ם 2,
בניין אורן 1, קומה ראשונה,
חיפה, 3309502