המאמר נרשם ע"י:
עורך דין גירושין תל–אביב – עו"ד אבירם כהן
עורך דין לענייני גירושין תל–אביב – עו"ד אבירם כהן
עורך דין לענייני משפחה תל–אביב – עו"ד אבירם כהן
עורך דין מומלץ לגירושין בתל=אביב – עו"ד אבירם כהן
עורך דין גירושין חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין לענייני גירושין בחיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין לענייני משפחה חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין משפחה חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין מומלץ לגירושין בחיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין הסכם ממון חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין הסכם חיים משותפים בחיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין ידועים בציבור חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין משמורת חיפה – עו"ד אבירם כהן
עורך דין מזונות בחיפה – עו"ד אבירם כהן
סוגיה זו נידונה בתמ"ש 19912-01-16 ג.פ. נ' מ.פ
רקע עובדתי:
בית המשפט לענייני משפחה פסק
לצורך מימון הרכישה שימשו כספי תמורת מכר דירה קודמת של הצדדים בא., כספי משכנתא שנטלו הצדדים והחזריה שולמו מתוך חשבון הבנק המשותף, וסיוע מהורי הנתבע.
"הרינו מסכימים כי במקרה של גירושין ובמקרה זה בלבד, בעת מכירת הנכס בכפוף להסכם גירושין עתידי שייחתם בינינו, שליש מהתמורה שתתקבל בעת המכירה ועד לסכום של 1.1 מיליון ₪ (הנמוך מביניהם) שייכת לע.
כלומר, סכום זה יקוזז מהתמורה בגין מכירת הנכס ויעמוד לזכותו של ע., יתרת
התמורה תתחלק בין ע. לג. על פי הסכם גירושין עתידי שיחתם.
סכום זה יופחת בחלקים שווים על פני 12 שנים, החל ממועד החתימה על ההסכם הנ"ל.
על החתום ג. פ. ע. פ. "
מתוך כך ועל יסוד הוראת סעיף 13 בחוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג-1973 הדן בחוזה למראית עין, עותרת התובעת לקבוע כי ההסכם בטל.
לצדזאת, בחוק יחסי ממון ובפסיקה נערכה אבחנה בין הסכם ממון לפי החוק, לבין "סתם" הסכם אשר נערך על ידי בני זוג בכתב לגבי נכס ספציפי.
סעיף 5(א)(3) בחוק יחסי ממון קובע:
…
(3) נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם"
"5. …
אלא שהסכם ממון איננו ההסדר האפשרי היחיד שחוק יחסי ממון מתייחס אליו לצורך חלוקת הנכסים בין בני–זוג. סעיף 3(א) שבפרק השני לחוק קובע בעניין זה כי "לא עשו בני הזוג הסכם ממון… יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה, ויראו הסדר זה כמוסכם בהסכם ממון בעל תוקף שנתמלאו בו הוראות סעיף 2". עוד נקבע בפרק השני לחוק יחסי ממון, בסעיף 5(א)(3), כי "עם פקיעת הנישואין… זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט – …נכסים שבני–הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם". במילים אחרות, מקום שבו אין בנמצא הסכם ממון תקף בין בני–הזוג, מחיל החוק הסדר איזון משאבים, כמפורט בפרק השני. הסדר זה, שהינו יציר הדין, עיקרו – חלוקה שוויונית של כלל הנכסים בין בני–הזוג, אך הוא מאפשר לבני–הזוג להסכים בכתב גם על נכסים ששוויים לא יאוזן ביניהם, כאמור בסעיף 5(א)(3), סיפה.
6. במקרה שלפנינו אין בין בני–הזוג הסכם ממון, כמשמעותו בחוק יחסי ממון, ועל–כן חל על יחסי הממון שביניהם הסדר איזון המשאבים המפורט בפרק השני לחוק. במסגרת הסדר זה יש להביא בחשבון את ההסכם הכתוב בין הצדדים, שממנו עולה כוונתם שלא לאזן ביניהם את שווי הדירה במקרה של פקיעת הנישואין על–אף רישום הדירה על שם שני הצדדים, שנעשה לצורכי משכנתה. הסכמה זו תואמת את הוראת סעיף 5(א)(3) סיפה לחוק יחסי ממון, ועל–מנת שתקום די בהסכם "סתם", ובלבד שיהא בכתב, ואין צורך באישורם של בית-המשפט או של בית-הדין המוסמך."
גישה זו נסמכת על פסיקה קודמת אשר צוטטה שם מתוך ע"א 169/83 (שרעבי) שי נ' (שרעבי) שי, פ"ד לט(3) 776, ושם נקבע:
"אין לראות ב"הסכם ממון" את חזות הכול מבחינת יחסי הממון בין בני-זוג, ויש להבדיל הבדל היטב בין "הסכם ממון" – או בהעדרו, המלא או החלקי… לבין הסכם רגיל או הענקת מתנה או עיסקה אחרת בין בני הזוג במהלך חיי הנישואין לפי הדין הכללי"
הצדדיםקיבלוכספיםבסכוםמכובדמהוריהנתבע, לצורך רכישת הבית במ., סך 1.1 מיליון ₪. התובעת אינה חולקת על כך כי אבי הנתבע התנה את מתן הכספים בהצגת הסכם ממון בין הצדדים.
הצדדים, לטענת התובעת עצמה, היו נתונים בלחצים כבדים מצד אביו של הנתבע לחתימת הסכם ממון לצורך הבטחת החזר הכספים שניתנו להם על ידי הורי הנתבע עבור רכישת הבית, רצונם של הצדדים היה לרצות את אבי הנתבע בעניין ומתוך כך חתמו על ההסכם.
הצדדים, והתובעת ביניהם, ידעו על החשיבות שייחס אבי הנתבע להסכם ביניהם, לצורך מתן סיוע כספי לצדדים לרכישת הבית, ומהעדויות שנשמעו לפני הן בהליך זה והן בהליך שהתנהל בתביעת הורי הנתבע מול הצדדים בקשר לאותם כספים שוכנעתי, כי אלמלא הובטח לאבי הנתבע שייחתם הסכם ממון בין הצדדים, אשר הוצג לפניו בשלב מאוחר יותר, בו יוסדר החזר הסכום הכספי שנתנו ההורים לידי הנתבע במכירת הבית במקרה של גירושין בין הצדדים, לא היו הורי הנתבע מעניקים את הסיוע הכספי לצדדים, או שיכול והיו מסדירים את החזרת הכספים בדרך אחרת.
עו"ד משפחה חיפה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד גירושין תל–אביב – עו"ד אבירם כהן
עו"ד משפחה תל–אביב – עו"ד אבירם כהן
עו"ד גירושין חיפה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מומלץ לענייני גירושין בחיפה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין קריות – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין חדרה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין חוף הכרמל – עו"ד אבירם כהן
עו"ד רישום בתים משותפים בחיפה, עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין הרצליה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין נתניה – עו"ד אבירם כהן
עו"ד מקרקעין זכרון יעקב – עו"ד אבירם כהן
להגשת תביעה בנושא של הפחתת דמי מזונות ניתן לפנות אל משרד עו"ד אבירם כהן ושות' :
עורך דין לענייני גירושין בחיפה סניף חיפה, שד' פלי"ם 2 – 04-8645801
עורך דין לענייני גירושין בתל–אביב סניף תל–אביב, רח' הארבעה 28 – 0733701874
משרד עו"ד אבירם כהן ושות' מתמחה בכל היבטי דיני משפחה,תוך טיפול מקצועי יסודי ומעמיק בכל מקרה ומקרה לרבות סוגיות מורכבות תוך הפגנת ראיה אסטרטגית של המקרה וידע נרחב בכלל הפסיקות והחקיקות בתחום זה.
טל' – 04-8643926
פקס – 04-8645801
נייד – 052-8772822
א' – ה' – 8:00-17:00
ו' – סגור
שבת – סגור
שד' פלי"ם 2,
בניין אורן 1, קומה ראשונה,
חיפה, 3309502